The NZ Alps
Door: esendieddownunder
04 Februari 2011 | Nieuw Zeeland, Akaroa
de afgelopen dagen hebben wij doorgebracht rond Mount Cook, de hoogste berg van Nieuw Zeeland. In Mt Cook National Park liggen zelfs 22 van de 27 hoogste bergen van Nieuw Zeeland. Wij hebben onze ogen dus weer uitgekeken.
1 februari Glentanner
Vanmorgen door de zonnestralen wakker geworden. Na een lekker ontbijten de auto in om naar Mount Cook te rijden.
Onderweg geluncht aan een mooi meertje. Daarna door naar Twizel om boodschappen te doen. Dit was echt het meest troosteloze stadje wat we tot nu toe hebben gezien. Died keerde de auto bijna op een green van een golfbaan. Snel boodschappen gedaan en vervolgens door naar Glentanner Centre, waar we de komende 2 nachten staan met de camper. Dit is een klein dorpje 20 km van Mount Cook Village. Onderweg schitterende uitzichten!
Bij aankomst scheen de zon gelukkig, dus lekker een middag gechilled en de site weer eens bij kunnen werken. Vanavond lekker glaasje wijn bij het eten.
Morgen naar Mount Cook voor de Glacier Explorer, een boottocht over een gletsjermeer.
2 februari Na regen komt zonneschijn
Vannacht raasde er een zware storm over de camping. We werden wakker van het schudden van de camper en waren op een gegeven ogenblik zelfs bang dat de camper om zou vallen. Gelukkig stond die vanmorgen nog gewoon op 4 wielen. De bomen om ons heen hadden wel zwaar te verduren gehad.
De dag begon niet veel beter: zware hoosbuien en zulke dichte bewolking dat we de bergen waar we tussen staan niet eens meer zagen.
Tegen beter weten in reden we naar Mount Cook Village, van waaruit we vandaag de Glacier Explorer zouden gaan doen.
Zoals we al wel dachten was deze trip afgelast. Om de tijd te doden namen we koffie met een muffin en liepen we door het Mount Cook Museum, een eerbetoon aan Sir Edmund Hillary, een bekende bergbeklimmer. Toen we anderhalf uur later buiten kwamen was de lucht strak blauw, scheen de zon en was het gestopt met waaien.
We besloten nog een korte wandeling te maken: we liepen naar de Blue Lakes (die heel verrassend groen zijn) en liepen naar het uitkijkpunt over de Tasman Glacier. Dit is niet zo'n mooie gletsjer als Fox Glacier. Het is meer een groot meer met veel rotsen en keien op de randen.
Door het mooie weer hadden we goed uitzicht op Mount Cook en de omliggende bergen.
We reden hierna terug naar de camping en hebben lekker een middag in het zonnetje gezeten en geluierd.
Vanavond nog even naar het meer naast de camping gewandeld.
Morgenochtend kunnen we de Glacier Explorer inhalen, dus we hopen op beter weer.
3 februari Glacier Explorer
We werden gewekt door zonnestralen en dat was goed nieuws, want dat betekende dat we alsnog de Glacier Explorer tocht van gisteren konden gaan doen.
We reden opnieuw naar Mount Cook Village en meldden ons aan voor de tocht.
In een bus werden we vervoerd naar de voet van de berg. Een korte wandeling bracht ons tot aan het gletsjermeer van de Tasman Gletsjer.Deze gletsjer is op dezelfde manier ontstaan als Fox Glacier (zie eerder), alleen eindigt deze niet in een riviertje, maar in een meer. Het water van dit meer ziet eruit als koffiemelk: troebel bruin. Dit komt doordat er gruis van de gletsjer in het water zit (rockflower). Het meer is 6 km lang en 2 km breed en is ontstaan omdat het smeltwater van de gletsjer niet weg kan doordat er een afzetting van zwerfkeien is ontstaan (morenen) die een wal hebben gevormd. Waarschijnlijk zal in de toekomst deze wal doorbreken en het gletsjermeer leeglopen.
In het meer drijven veel ijsschotsen, sommigen een paar meter groot, anderen meer dan 80 meter langen 10 meter hoog. De schotsen variëren van kleur van blauw, wit tot bruin, grijs en zwart. Als een schots net ontstaan is (afgebroken van de gletsjer) dan is het ijs nog blauw. Als het enige tijd blootgesteld is aan de zon wordt het wit. Als je nog langer wacht verdampt het ijswater en blijft het gruis als een grijze laag achter.
We voeren tot aan de gletsjermond en zagen ijsschotsen die net ontstaan waren. Doordat het zonnig weer was zag alles er nog mooier uit.
Nadat we terug waren in Mount Cook Village dronken we een kop koffie en vertrokken richting Lake Tekapo.
Onderweg nog even boodschappen gedaan en geluncht.
Toen we net op de camping stonden begon het te regenen. We besloten om onszelf lekker te verwennen in de hot pools in het dorp. Een paar whirlpools van verschillende temperatuur met uitzicht over Lake Tekapo. Heerlijk ontspannen liepen we terug naar de camper, waar we een pastaatje hebben gegeten.
Morgen rijden we naar Akaroa.
X Es en Died
04 Februari 2011 - 07:02
Rianne En De Manne:
Wat een prachtige foto's! Zeker die met die ijsschots. Ik droom helemaal weg met het beeld dat jullie in de regen op de camping in de hot pools zitten met een prachtig uitzicht. Zoiets kan niemand je ooit meer afnemen! :) -
04 Februari 2011 - 07:05
Lisanne:
Gave foto's!! Klinkt weer goed hoor!!! -
04 Februari 2011 - 08:17
Moedertan:
Weer van die mooie verhalen, wat hebben jullie een voorbereiding gehad om al die mooie dingen van te voren bijelkaar te zoeken. Died volgens mij had je ook best reisleider kunnen worden. Heb je stiekem een cursus toerisme gevolgd!!! Nog een paar dagen dan gaan jullie naar Australië, wat zal dat allemaal brengen. Mooier dan dit kan toch niet!!!! -
04 Februari 2011 - 08:51
Kate:
Jumpp, till you can't get higher! WAT een verhaal en foto's weer. I LIKE.
Gister weer lekker slaapfeest in jullie huis gehouden ! ;)
Enjoyy Beasties -
04 Februari 2011 - 10:49
HannyV Moeder Sjontj:
Hallo daar wat een geweldige reis maken jullie dat is echt once in a lifetime denk ik dus geniet er maar van, maar daar zijn jullie goed mee bezig lees ik. Wat een geweldige verhalen en mooie foto's. Ik vraag me alleen af wie van jullie 2 schrijft die boeiende verslagen??? Diegene kan altijd nog schrijver/schrijfster worden. Arjen is normaal niet zo'n lezer maar hij vind jullie verhalen geweldig.
Groetjes Hanny -
05 Februari 2011 - 10:16
Sjontje:
Hoi es en died , jullie hebben het al door jullie hebben er weer 2 trouwe lezers bij Hanny v moeder van sjontje en arjen :-p.
blijft echt klicke om te lezen en volgens mij zijn jullie ook heel handig met google al die intresantte weetjes over de bergen enz.
en hoeveel foto's zijn er mislukt voordat de JUMP er goed op stond :-D.
enjoy xxx sjon -
05 Februari 2011 - 11:20
Marianne Poot:
Hey es en died!
Wat super gaaf allemaal wat jullie doen!
Heerlijk!
Geniet ervan!
Dikke kus -
05 Februari 2011 - 22:56
DIed En Es:
Wat leuk al jullie reacties zeg! Leuk ook om nieuwe lezers te hebben. Duurde even voordat we de juiste jump foto hadden. Nu aangekomen in christchurch en morgen naar aussie. -
08 Februari 2011 - 20:35
Nien En Ben:
zozo,
zijn weer beste foto's.
ik moest heel even denken bij je reisverslag aan
"meisjes club de woelige roef"
hahhahah
veel plezier nog